Despre campanie

Campania Învățătoarea Anului este un proiect educațional inițiat de Mirela Retegan în 2016, din dorița de a găsi acei învățători și educatori care prin meseria lor pot schimba lumea.

DE CE ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI

Pentru că învățătoarea/educatoarea este, alături de părinți și bunici, acea imagine care urmărește parcursul și dezvoltarea copilului pe tot restul vieții. O învățătoare bună poate ajuta enorm un copil, din punct de vedere emoțional și psihologic.

Trăim vremuri în care copiii au nevoie de atenție, răbdare și afectivitate. O învățătoare bună este cea care se duce ea în lumea copiilor și nu îi duce pe copii în lumea ei și nu le rupe legătura cu copilăria.

OBIECTIVUL CAMPANIEI

Scopul campaniei este de a scoate în față oameni care au ales să facă din meseria de educator o misiune, o menire. Este ocazia prin care părinții pot să-și manifeste recunoștinta față de învățătorii care se implică și își fac meseria cu pasiune.

Prin această campanie promovăm acele modele de educatori și învățători care nu se dau în lături de la a face tot ce ține de ei să depășească neajunsurile sistemului educațional, oameni care în ciuda tuturor greutăților le suflă în aripi elevilor și îi ghidează cu dragoste și înțelepciune în cei mai importanți ani din viață.

An de an, mii de părinți propun învățători și educatori în această campanie. Alegem o învățătoare pe care o premiem. Mirela Retegan merge în sala de clasă a Învățătoarei Anului cu daruri pentru fiecare copil din clasă, dar și pentru doamna învățătoare și se creează un moment emoționant care îi bucură enorm pe cei prezenți. Decernarea premiului și înmânarea diplomei se face în fața întregii clase sau chiar a școlii, fiecare copil spune ce îi place cel mai mult la doamna învățătoare, la fel și părinții lor, prezenți, de altfel, la moment. Amintirile și emoțiile acestui evenimentle vor rămâne în minte tuturor.

De-a lungul anilor în care campania s-a desfășurat, ne-am întâlnit cu sute de părinți și copii, bucuroși s-o vadă pe doamna lor primind diploma de Învățătoarea Anului. Am fost în 7 orașe diferite, iar copiii din clasa fiecărei învățătoare declarată câștigătoare au avut parte de Gașca Zurli chiar la ei în sala de curs. Am împărțit sute de cadouri, zâmbete și am promovat ideea unui sistem educațional bazat pe nevoile emoționale și psihologice ale elevilor.

 

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII O ÎNVĂȚĂTOARE BUNĂ?

Vă invităm să citiți mai jos răspunsul la întrebarea De ce aleg părinții învățătoarea și nu școala?, din perspectiva câștigătoarelor din anii trecuți:

Silvia Fuică – câștigătoare în 2016- Galați: 

Probabil doresc ce e mai bun pentru copii lor, cele mai multe recomandări nu sunt de la cadrele didactice și sunt de la părinți, de la felul în care copiii lor au fost educați (profesionalismul) și care a fost parcursul lor pe durata celor 4 ani. Probabil simt, uneori unele lucruri se fac cu sufletul. Am înțeles că nu putem face lucrurile singuri, avem nevoie de părinți, bunici. Am evoluat foarte mult și am învățat să ne adaptăm, mi-am dat seama că avem atât de multe resurse pe care le putem folosi în schimb doar dacă avem ajutor și dacă acceptăm ajutorul. Și dacă încercăm să fim empatici, să înțelegem.

Otilia Nuțăștigătoare în 2017- București :

Eu cred că părintele alege omul și nu neapărat o școală, pentru că omul căruia își încredințează copilul nu trebuie doar să-i transmită cunoștințe. Copilul poate să ia aceste cunoștințe din multe alte părți, are nevoie de sprijin la școală, are nevoie de cineva care să-l mângâie pe creștet atunci când plânge sau când nu poate, când nu îi iese o liniuță sau o cifră, are nevoie de cineva care să îi atragă atenția cu fermitate și blândețe atunci când greșește și are nevoie să fie alături de copilul lui, să se simtă în siguranță la școală. De aceea cred că părintele alege omul.  

Corina Andreea Cercel-  câștigătoare în 2018- Crevedia:

Eu cred că părinții aleg să aduca copiii la un anumit învățător și nu la o anumită școală și din spusele copiilor, feedback-ul de la copil e cel mai important. Dacă copilul vine la școală cu drag și spune eu astăzi nu vreau să rămân acasă, vreau să merg să stau cu doamna, să lucrez cu doamna, să învăț împreună cu doamna, consider că atunci și părintelui îi dă încredere că acel cadru didactic este dedicat și că este potrivit pentru copilul lui.  

Elisabeta Păcuraru- știgătoare în  2020- Eșelnița: 

A fi învățător este o artă pe care o avem în noi, insuflată de când eram micuțe. În pandemie ne-am readaptat. Noi ca învățători trebuie să intrăîn lumea copiilor și să nu încercăm să aducem copiii în lumea noastră ca acum 20-30 de ani, așa cum bine zicea Silvia Fuică.  Noi trebuie să ne ducem împreună cu copiii în lumea viitorului. Să îi pregătim pentru ceea ce înseamnă viitorul de mâine. Trebuie să învățăm să ne adaptăm și nu trebuie să ne fie frică de tehnologie.

CUM S-A DESFĂȘURAT CAMPANIA ÎN ANII TRECUȚI       

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2023

După un an plin de provocări și de incertitudini, în care am asistat la evenimente fel de fel, iată că a venit momentul să anunțăm cine este Învățătoarea Anului 2023. Dna Maria, așa cum îi spun copii, este din Iași. Un cadru didactiv blând, iubit de părinți și elevi deopotrivă. Părinții spun că: în sufletul ei, fiecare copil are un loc al lui, unul plin de iubire în care doamna învățătoare reușește să vindece cele mai adânci răni.

               

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2022

Oanță Adriana Mihaela, de la Școala Gomnazială nr 7, Petroșani este Învățătoarea Anului 2022. Din 10.000 de noi propuneri pentru acest titlu, anul acesta mergem la Petroșani! 10.000 de propuneri frumoase, de la părinți emoționați si recunoscători pentru tot ceea ce fac învățătorii la clasă.


               

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2021

               

Smaranda Pușcaș este Învățătoarea Anului 2021! Anul acesta, mergem la Reghin, în județul Mureș, la „Școala Gimnazială Alexandru Ceușianu”. De abia așteptăm să o cunoaștem!



„Smaranda Pușcaș e o învățătoare specială. Predă în alternativa educațională Freinet, dar și-a creat un stil propriu, care îmbină veselia, distracția, spiritul de echipă cu munca, buna organizare și seriozitatea. A creat adevărate tradiții pentru copii: Carnavalul Gogoașa înfuriată, Ziua Freneticilor, Școala de vară Celestin Freinet. În curtea micuției școli în care predă a reușit să realizeze o grădină de legume și flori și o scenă pentru spectacolele realizate de copii. Elevii ei au amintiri minunate.”. Aceasta este descrierea făcută de una dintre mămicile care au propus-o pe doamna Pușcaș pentru titlul de Învățătoarea Anului 2021.


               

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2020

 

Am cunoscut-o când m-am dus în satul Eșelnița pentru o întâlnire specială, cu ea și cu copiii ei. Doamna învățătoare se numește Elisabeta Păcuraru, “doamna Vetuța” pentru toată lumea din sat. La Căminul Cultural, în curte, ca să avem suficient spațiu pentru respectarea distanțării sociale, ne-au așteptat 20 de copii, cu vârsta între 8 și 10 ani, mirați peste măsura de norocul care a dat peste ei. De la acești copii am aflat cine este de fapt învățătoarea anului 2020.

“Ce vă place la învățătoarea voastră?" a fost întrebarea de 20 de puncte! 20, pentru că mare mi-a fost surprinderea să descopăr, într-un sat din județul Mehedinți, 20 de copii care dau 20 de răspunsuri aceleiași întrebări: “Îmi place pentru că e bună, îmi place că ne ascultă, îmi place că nu ne lasă pe niciunul în urmă, chiar dacă înțelegem mai greu... Ne place pentru că vorbește cu noi tot felul de lucruri, ne place că ne învață jocuri, ne place că stă cu noi în pauze și vorbim despre tot ce ne trece prin cap, ne place că...”.

Am întâlnit, de-a lungul timpului, multe grupuri de copii. Tendința lor este să se copieze. Spune unul o calitate și o preiau cu toții. Aici, fiecare copil a avut punctul lui de vedere. Fiecare copil a rezonat cu o altă calitate a învățătoarei lui. 20 de calități, cel puțin, i-au găsit copiii acestei doamne.

Elisabeta Păcuraru este învățătoare la școala din satul Eșelnița. O învățătoare care și-a creat propriul stil de lucru! A încălcat conveniențele, a rearanjat băncile în clasă, a desființat catedra și a creat un spațiu gen sufragerie, unde, în pauze, stau împreună și povestesc câte în lună și în stele. Elisabeta Păcuraru salvează suflete de copii, ajută părinți și militează pentru protecția animalelor. A reușit să salveze și să dea spre adopție peste 200 de câini, iar copiii învață de la ea bunătatea, în toate formele ei.

Îi învață pe copii că fiecare dintre ei are ceva valoros și îi ajută să descopere valoarea din celălalt.

 


 

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2018

Am ajuns în satul Dârza unde ne așteptau copiii din toată școala și toată grădinița. Sunt obişnuită cu emoţiile copiilor când aud de noi, dar la Dârza a fost ceva de neimaginat...când am parcat microbuzul se auzeau țipete de bucurie din toate colțurile școlii. Geamurile erau pline cu buchete de chipuri de copii fericiți. "Doamne, e cea mai frumoasă zi din anul ăsta" mi-a șoptit o bunică în timp ce intram. În clasa învățătoarei copiii ne așteptau cuminți în bănci iar părinții lor stăteau și mai cuminți în spatele lor. Au început să aplaude și să țopăie când am intrat, entuziasmul lor era la cote maxime.

În mijlocul lor...o zână. O femeie tânără, caldă, cu un chip luminos și un zâmbet care pare să şteargă orice problemă. Nu m-am mirat că e atât de iubită copii. Aveam să aflu că învăţătoarea anului, Corina Cercel face naveta de la Târgovişte în fiecare zi.

 


 

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2017

Mari emoţii pentru copiii şi părinţii din clasa Otilia Nuţa, învățătoarea anului 2017. Ne-am dus cu bucurie şi nerăbdare să o întâlnim pe doamna aleasă cea mai cea din cele 700 de propuneri pentru titlu de cea mai bună învăţătoare a anului 2017.

 

Când am ajuns la şcoală, bucuria s-a dublat. Copiii ne aşteptau cu nerăbdare, iar doamna a fost copleşită de emoţii. M-au marcat bunul ei simt, căldura pe care o emana, eleganța. O femeie înaltă, deşteaptă şi foarte prietenoasă. Şi-a dedicat viaţă copiilor şi mi-a spus că îşi iubeşte meseria mai mult decât orice pe lume. La ce energie am simţit în clasa dânsei, nu mai era nevoie să-mi spună nimic, pentru că dragostea pentru copii se vedea cu ochiul liber.

Am chemat-o în faţa clasei şi i-am spus pe tonul cel mai oficial din lume: “Prin puterea investită în mine de cei mai frumoşi copii din clasa ciupercuţelor şi de părinţii lor, în numele Găştii Zurli, te declarăm pe tine, Otilia Nuţa - învățătoarea anului 2017!” . Au urmat aplauze furtunoase.

Am plecat de la şcoală cu replica doamnei Otilia Nuţa în minte: “Titlul primit de la Zurli este cel mai important titlu din cariera mea, pentru că e un titlu pe care mi l-au dat părinţii.”

 


 

ÎNVĂȚĂTOAREA ANULUI 2016

Nu a știut că este Învățătoarea Anului. Părinții copiilor din clasa ei au propus-o și au votat-o. Așa că noi, miercuri dimineața, am parcat microbuzul în fața școlii. Nu știa nimeni, în afara unor părinți, ce îi așteaptă.

Am intrat într-o clasă în care stăteau în bănci 30 de copii. Când s-a deschis ușa și a intrat Gașca unii au început să țipe, alții au rămas muți și câțiva plângeau în hohote. De emoții și de bucurie. Au îmbrățișat-o pe Fetița Zurli atât de strâns că aproape au luat-o de pe picioare. Doamna învățătoare se uita la noi bucuroasă pentru surpriza copiilor. Habar nu avea că surpriza mai mare era de fapt a ei.

Silvia Fuică este de peste 20 de ani cadru didactic. Am găsit o lumină de om. O bucurie de suflet. O femeie toată numai căldură și generozitate. Mi-a plăcut spiritul ei. Are o energie foarte frumoasă așa că nu e surprinzătoare alegerea părinților. Am privit-o cu coada ochiului. Și-a gestionat foarte bine emoțiile, a știut să-și manifeste bucuria și în același timp nu a uitat că e gazdă. A fost atentă la copiii mai timizi, a împins băncile să facă loc mai mult în mijlocul sălii și era când la catedră când în fundul clasei. Zâmbind părinților dar cu ochii pe copii.

S-a adunat toată școala: de la copii până la asistenta medicală. Nu vine în fiecare zi Gașca Zurli la Școala 13 Ștefan cel Mare din Galați. Directoarea școlii era toată numai zâmbet. O femeie foarte pozitivă.